Народження волосу.

"Біографія" нашого волосся починається ще тоді, коли ми знаходимося в утробі матері. Вже у 2,5-місячного плоду намічаються волосяні зачатки в області брів, а на 4-6-му місяцях такі зачатки починають утворюватися по всьому тілу. Перше сформоване волосся виходить назовні в першій половині 5-го місяця внутрішньоутробного життя на бровах, лобі і верхній губі. Закінчується цей процес до початку 7-го місяця внутрішньоутробного життя. Це так зване примітивне волосся, або первинний волосяний покрив (лануго). Воно позбавлене мозкової речовини і вельми недовговічне. Вторинне волосся, яке називається також дитячими, довше, товстіше і більш пігментоване, ніж первинне. Остаточне волосся, яке називається також термінальним, з'являються, перш за все, в пахвових западинах і в області статевих органів, потім у чоловіків змінюється пушкове волосся на верхній губі, а потім на щоках і підборідді. У дорослих людей розрізняють три види волосся: Довге волосся - до нього відноситься волосся волосистої частини голови, вусів і бороди у чоловіків, пахвових западин і статевих органів. Це довге, тонке, м'яке волосся. Щетинисте волосся - коротке, товсте, відносно жорстке волосся. До нього відноситься волосся брів, вій ніздрів і зовнішніх частин слухових проходів. Пушкове волосся - зазвичай коротке, м'яке, безбарвне, що покриває майже всю шкіру людини за винятком долонь, ступень і т.д.

Властивості волосу і його окремих частин.

Фолікул - це волосяний мішок, в якому знаходиться корінь волосу. Поруч з кожним волосом є м'яз, який його піднімає. Лише волосся, розташоване на підборідді, і в області лобка, позбавлене цього м'язу. Скорочуючись, м'яз піднімає волосся, здавлює сальну залозу, завдяки чому виділяється сальний секрет.

  • сало змащує шкіру і волосся, надає їм еластичність, оберігає від вологи, висушування, механічних та інших впливів. Кількість волосся на голові коливається залежно від індивідуальних особливостей організму, раси, товщини волосся, локалізації. Загальна кількість волосся на волосистій частині голови у блондинів, приблизно, 150000, брюнетів - 100000, рудих - 50000.

Товщина волосся змінюється з віком людини. Дуже тонке волосся новонароджених з роками товщає, а до старості знову стає тоншим. Найтовстіше волосся у рудих, найтонше - у блондинів. Міцність волосся. Сухе волосся дорослої людини витримує в середньому вагу до 50 г. Пряме волосся має більшу міцність, кучеряве - меншу. Еластичність волосся дозволяє надавати йому різної форми, в тому числі і робити хімічну завивку або укладку феном. Сухе волосся можна повільним розтягуванням подовжити на 20-30% від початкової довжини, а вологе волосся - на 100%.

До складу волосся входять дві основні речовини - кератин і пігмент. Кератин багатий сіркою - (4-5)% і цистином - (13-14)%. Пігмент - це меланін. Волосся має два типи пігментних клітин - плоскі і гранульовані. Від переважної кількості цих клітин залежить колір волосся.

Ріст волосся вдень ​​значно швидший, ніж вночі, навесні і влітку значно швидший, ніж восени і взимку. З віком приріст волосся у людини стає помітно меншим. Можна вважати, що в середньому волосся голови виростає за добу на 0,35 мм, тобто в місяць на 1-1,5 см. Найшвидше росте волосся бороди, найповільніше - волосся брів. Тривалість життя волосся обмежена і піддається значним коливанням не тільки для різних людей, але і для однієї людини в різні періоди його життя. Прийнято вважати, що волосся знаходиться на голові 2-4 роки, волосся вій тримається 3-4 місяці. Після досягнення межі свого існування, волосся випадає і замість нього виростає нове. На ріст волосся впливає склад їжі. У хімічному відношенні волосся складається приблизно з 5% сірки і чистої золи, 20% кремнію і 10% заліза і марганцю. Збільшуючи в їжі вміст цих речовин, іноді вдається посилити ріст волосся. На цьому засновані різні дієти, корисні, для росту волосся. Активні елементи додають в препарати по догляду за волоссям (Шампуні, Ополіскувачі, Маски). Ріст волосся відбувається циклічно: за стадією зростання слід коротка перехідна стадія, а за нею - стадія спокою, коли волосся перестає рости і випадає, а на його місці починається ріст нового волосся. Це абсолютно природний процес.

У здорової людини щодня випадає 30-40 волосин. І стільки ж з'являється нових. Зовсім інша справа, коли волосся випадає, а нове не виростає.

Захворювання волосся. Втрата волосся - це завжди психологічна травма, особливо для жінки. Багато людей важко переживають навіть незначне порідіння волосся, не кажучи про те, коли волосся починає вилазити клаптиками. Випадання волосся і, як наслідок цього, облисіння може викликатися різними причинами. Лікувати це захворювання вкрай важко і в залежності від причин призначаються різні препарати. За походженням і клінічним особливостям розрізняють кілька різновидів облисіння (алопеції).

Вроджена алопеція. В основі вродженого облисіння лежить часткова, або повна відсутність волосяних фолікулів (гіпотріфоз). У розвитку захворювання істотну роль відіграють генетично обумовлені порушення синтезу амінокислот, що призводить до порушення кератинізації волосся.

Симптоматична алопеція - є ускладненням важких загальних захворювань. Сюди можна віднести: -гострі і хронічні інфекції, наприклад, сифіліс і хвороби сполучної тканини; -отруєння; -вагітність; -скасування пероральних контрацептивів, або зміна препаратів; -строга дієта зі швидкою втратою ваги.

Токсична алопеція (аногенова) - розвивається під впливом ряду хімічних речовин, в тому числі в процесі виробничої діяльності, або при прийомі деяких лікарських препаратів.

Себорейна алопеція викликана ускладненнями, пов'язаними з себореєю. Вона розвивається приблизно у 25% людей, починаючись, як правило, в період статевого дозрівання і досягаючи максимуму до 23-25 ​​років. Волосся при цьому стає блискучим, жирними, як ніби змазаними жиром, склеюється в пасма. На волоссі і шкірі жирні, жовтуватого кольору, лусочки. Процес часто супроводжується свербінням.

Передчасна алопеція (андрогенна) - спостерігається переважно у чоловіків, починає з'являтися в період статевого дозрівання і триває до 25-30 років. Розгорнута картина спостерігається до 40-50 років. Розвиток цього виду облисіння пов'язане з особливим дією андрогенних гормонів, що, ймовірно, обумовлено спадковими факторами. Основною ознакою передчасного облисіння є заміщення в скронево-лобно-тім'яної області довгого волосся пушковим, яке з часом коротшає, поступово стоншується і втрачає пігмент. Волосся не відновлюється.

Гніздова алопеція (коловидне облисіння) - придбане випадання волосся у вигляді округлих вогнищ різної величини. Причиною захворювання є нервово-трофічні розлади, можливо, з аутоімунним комплексом, реакція організму на власні антигени, ендокринні захворювання, травми голови. Це найпідступніша форма облисіння.

Історія лікування алопеції. Історія лікування облисіння йде в глиб століть. Сотні різних засобів перепробували з метою відновлення втраченої шевелюри, однак, панацеї у вигляді універсального засобу, що повертає волосся, до сих пір не знайдено. У давнину використовували відвари кропиви, березового листя, хвоща, гвінейського перцю і бамбука для ополіскування волосся і шкіри голови, пізніше стали готувати олійні витяжки з коренів лопуха (реп'яхову олію) і змащувати шкіру голови. Тільки тепер, з розвитком науки, стають зрозумілими механізми цілющої дії цих рослин. Крім фітонцидного впливу на мікроорганізми шкіри (коки, гриби), дубильного та адсорбційного ефектів, зазначені рослини є донорами органічно пов'язаного кремнію, який позитивно впливає на ріст волосся. Витяжки цих рослин та інші активні речовини увійшли до складу масок від випадіння волосся торгових марок Керанов KERANOVE і Петролан PETROLE HAHN.

Рекомендації по догляду за волоссям. Нехтування гігієною може викликати цілковите облисіння. У шкірному салі виявлено велику кількість дигідротестостерону, різновиди чоловічого гормону тестостерону, підвищений вміст якого викликає облисіння у чоловіків і жінок. Лікарі-трихолог (трихологія - наука про волосся і волосяний покрив) рекомендують мити голову не рідше 3 разів на тиждень. Особливі вимоги при цьому висуваються до засобів гігієни (шампунів, ополіскувачів і т.п.) і жорсткості води. Головною якістю і шампуню і води повинна бути м'якість. Зв'язування кальцію з твердої води з жирами волосся і шкіри голови може пошкодити як шкіру, так і волосся. При покупці Шампуню та інших засобів по догляду за волоссям, необхідно обов'язково враховувати тип волосся (нормальне, сухе, жирне, змішане) і тип шкіри голови (лупа, себорея ...), тому що навіть невелика помилка може призвести до значних наслідків. Якщо ви правильно визначили свій тип волосся, рекомендуємо скористатися комплексами по догляду за волоссям, розробленими фірмами виробниками.